cap cas                                                                                                  es              cat              in

 

 

 

Inici / Els paradisos fiscals

 ELS PARADISOS FISCALS

 

Els paradisos fiscals amaguen almenys 12 bilions de dòlars, un 10% del PIB mundial i a nivell d'Espanya uns 144.000 milions d'euros, el 12% del PIB espanyol el 2018.

 

offshore 1Hi ha almenys 54 jurisdiccions al planeta: Anguilla, Antiga i Barbuda , Bahrain, Bermudes, Brunéi, Dominica, Fidji, Gibraltar, Granada, Guernsey, Illa de Man, Illes Caiman, Illes Cook, Illes Malvines, Illes Marianes del Nord, Illes Salomó, Illes Turks i Caicos, Illes Verges britàniques, Illes Verges Estats Units, Jersey, Jordània, Líban, Libèria, Liechtenstein, Macau, Maurici, Mònaco, Montserrat, Nauru, Saint Lucia, Sant Vicenç i les Grenadines, Seychelles i Vanuatu, Andorra, Bahames, Barbados, Belize, Hong Kong, Illes Marshall, Maldives, Niue, Panamà i Sant Cristòfol, Neus, Aruba, Xipre, Curaçao, Irlanda, Luxemburg, Malta, Països Baixos, Samoa, Singapur, Suïssa, Trinitat i Tobago.

 

Es caracteritzen per:

 

- Una nul·la o poca tributació fiscal.

 

- Una opacitat en les operacions, és a dir, no se sap qui són els veritables propietaris de les empreses o dels dipòsits als bancs perquè utilitzen testaferros i les institucions fiscals o els governs no poden investigar ni les operacions dutes a terme ni la seva veritable identitat.

 

No és difícil imaginar quantes operacions catalogades com il·legals es podràn fer amb aquestes condicions:

 

- Blanqueig de capitals

 

Simplement vas en una maleta en diners, obris un compte al teu nom o mitjançant un testaferro intermediari o una societat offshore també amb testaferro, com hi ha secret bancari, després ja els pots transferir al teu compte del teu país i tot legal.

 

- Evadir impostos

 

Fent una societat intermediària a les compres internacionals.

La societat offshore compra primer a l'empresa subministradora a un preu i després ven allò comprat a l'empresa d'Espanya i així l'empresa espanyola propietària de les dues empreses, només paga els impostos de l'última compra i no sobre la compra que ha fet la empresa offshore, ja que les empreses offshore no paguen impostos.

 

 

 

 

billets al solFent una societat intermediària per fer inversions.

Un Banc espanyol crea una societat offshore on diposita uns diners que després inverteix en títols de borsa, accions, bons, o en fons d'inversió, com la societat paga els impostos al país on sigui i aquest és un paradís fiscal no paga els impostos que pagaria si la societat estigués a Espanya.

 

- Ficar diners inventats

 

Però atès que els comptes corrents són números dins d'un ordinador, perquè no augmentar aquests números tant com vulguem però que passi desapercebut?, perquè tan sols es requereix que el Banc així ho faci i les autoritats econòmiques encarregades de vigilar l'activitat dels Bancs facin la vista gorda, perquè curiosament molts d'aquests paradisos fiscals estan situats a petites illes, molt lluny dels països que si porten una vigilància dels comptes corrents dels Bancs.

 

És a dir, el que és il·legal fer als Bancs nacionals, no ho és si utilitzes un paradís fiscal.

 

El més curiós és que es permeti que empreses i particulars comercialitzar en paradisos fiscals, quan només és qüestió de prohibir tota tramitació amb aquests llocs.

 

FONTS D'INFORMACIÓ

   

https://financialred.com/dinero-espanoles-paraisos-fiscales/

 

https://www.elconfidencial.com/economia/paradise-papers/2017-11-20/paradise-papers-modelo-720-declaracion-bienes-extranjero-paraisos-fiscales_1478823/

 

https://forbes.es/empresas/10095/como-funciona-un-paraiso-fiscal/

 

https://www.eldiario.es/economia/oxfam-inversion-espanola-paraisos-fiscales_1_5866712.html

 

https://cincodias.elpais.com/cincodias/2018/04/18/midinero/1524066760_989983.html

 

https://www.lasexta.com/noticias/economia/espana-es-uno-de-los-paises-que-mas-dinero-oculta-en-paraisos-fiscales-la-mayor-parte-del-fraude-se- debe-a-grandes-fortunas_2017092359c69ca00cf27caff63cce1f.html

 

https://santandertrade.com/es/portal/establecerse-extranjero/espana/fiscalidad

 

https://www.avzconsultores.com/paraisos-fiscales/